ANNUELLER

Annueller, vanligen kallade sommarblommor ska hinna allt på en enda sommar. Från frö till blomma. En del kan behöva förkultiveras så tidigt som i januari-februari för att man ska kunna njuta av blomningen länge.

Jag tycker att det är fantastiskt att följa utvecklingen från ett pyttelitet frö till den blomma det blir så småningom. Ta t.ex. Nicotiana, tobaksblommor med så små fröer att man undrar om det ska bli något alls. Under sommaren gläder oss sen dessa plantor som då kan vara över en meter med en enorm blomrikedom och underbar doft. På fotot nedan Nicotiana evening fragance.

Jag kan absolut inte vara utan tobaksblommor av olika slag. Det är väl värt att så dem i februari. Andra som jag inte vill vara utan är heliotrop, olika sorters astrar, lobelia, Flitiga Lisa, tagetes och petunia som ju alla kräver förkultivering.

Till sådant som jag sår tidigt inne hör även gurka  och tomat. Jag brukar även dra upp några salladsplantor som är klara att sätta ut när frostrisken är över. På så sätt förlängs säsongen för egenodlat.

Till sist ett boktips. Boken " Nordiskt ljus och italiensk hetta" är ovärdelig när man ägnar sig åt sommarblommor. Där finns förslag på rabatter, såtabeller och mycket annat. Författare är Rigmor Celander och Mona Holmberg. Jag vet inte om den finns att köpa fortfarande men den bör finnas på bibliotek.