Presentation

28 mars 2006

Tillägg till presentationen. Hur gör man när man lämnar en trädgård som både har ett namn och en hemsida med det namnet? Ny hemsida, nytt namn eller fortsätter på samma hemsida?

Jag valde det senare och kallar min nya trädgård för GMT den med. Det blir enklare så.

Helt kort så är den här trädgården större. Vi har bytt 950 kvm mot 5200 men då finns här både berg skog och odlad trädgård. Den förra trädgården har vi helt odlat upp själva på gammal åkermark. Här övertar vi mark som varit trädgård i kanske  mer än 100 år.

Vi byter även zon från zon 2 till zon 4. Nu tror jag att många ställen här är så skyddade att det blir lägre zon.

När jag läser presentationen som jag skrev i januari förra året så nämner jag ofta mina Morföräldrars trädgård. Efter två månader här så kan jag konstatera att här finns likheter med den trädgården. Inte bara trädgården utan även husen. För i min barndoms trädgård fanns äppelträd, sten, flaggstång och två hus.

Januari 2005

Nu är det dags för den svåraste delen när man gör en hemsida. Att skriva någon sorts presentation. Inte för att jag har så stor erfarenhet jag har bara gjort en tidigare om vår hund Yatzy. 

Bilden ovan är tagen hemma hos mina morföräldrar sommaren 1945 då jag var drygt 1 år. Alla mina  somrar som barn var vi hos Mormor o Morfar norr om Sundsvall. Där fanns en fantastisk trädgård som nog lade grunden till mitt trädgårdsintresse.

Sommaren 1969 byggde min familj och jag vårt hus på en tomt av lera och helt utan  träd eller annat. Min man och jag gjorde varsin skiss på var vi ville ha träd, buskar, rabatter osv. och sen började ett arbete som aldrig tar slut. En trädgård är aldrig färdig, det är en del av charmen. Redan från början behöll vi ett område för en stor gräsmatta där barnen kunde leka o spela olika spel. Den gräsmattan används nu av barnbarn och hundar.

Namnet GMT trädgård kräver en förklaring. När huset var klart hösten -69 döpte mina syskon det till Värdshuset den Glade Munken. Varför, ja det kommer nog ingen längre ihåg. Men namnet behölls och användes vid jul o andra tillfällen inom familjen.

För några år sedan började jag skriva trädgårdsdagbok i mailform. Mitt odlarintresse hade också vuxit så mycket att jag hade mer än nog av frösådda plantor. Jag säljer inte, men ger gärna bort. Vår trädgård började då kallas för Glade Munkens Trädgård eller GMT.

Vår trädgård har som sagt en ganska stor gräsmatta . Därutöver finns träd, buskar, ett växthus och diverse rabatter. Perennrabatterna kan nog sägas vara under uppbyggnad och fylls ut med sommarblommor. Krukor tycker jag är perfekt att odla i. Olika storlekar och möjlighet att flytta runt.

I mitten av 90-talet fick jag ett inneväxthus Dabo från  Classicum. Det visade hur otroligt mycket lättare det är att förkultivera med rätt belysning. Senare har jag utökat med ett par växtbelysningar från Willab. Så min odlarsäsong startar i februari inomhus. Det brukar bli ganska fullt med plantor innan jag flyttar ut allt i växthuset i maj. Där kan jag försiktigt vänja plantorna vid skiftande temperatur. Möjlighet till  tillskottsvärme finns också.

Den här hemsidan är tänkt som ett slags dagbok över livet med en vanlig villaträdgård i zon 2-3. Mest kommer det att handla om blommor av olika slag. Buskar och träd som vi har kommer att finnas med på en o annan bild.

Från början har jag bara lagt in en del bilder, fler kommer. Foto är ett av mina intressen. I synnerhet sedan jag fick min digitalkamera Nikon Coolpix 3700 för snart ett år sedan.

Jag hoppas att du som hittar till min hemsida ska trivas. Hör gärna av dig genom mail eller genom att skriva i gästboken. Uppdateringar hittar du i dagboken som jag ska försöka skriva ofta i.

Till sist ännu en bild från mina morföräldrars trädgård. Sommaren 1946, jag gungar omgiven av blommor.