Perenner

Mitt intresse för perenner har kommit på senare år. För ett par år sedan rev vi bort buskar från kanten av uppfarten och där skapades en perennrabatt som ännu inte är färdig. Jag fyller ut med sommarblommor. Men dessa får mindre och mindre plats för vart år som perennerna växer sig stora.

Några som jag tycker blivit mycket bra är Salvia nemorosa, daggkåpa, stjärnflocka och olika nävor.

Vi har även ett ganska skuggigt parti mellan norrsidan av huset och en stor rönn. Där trivs myskmadra, ormöga, lungört, bergenia, och vintergröna. De har bildat en tät matta som det tidigt på våren sticker upp blommande krokus och snödroppar ur.

I somras rev vi vår gamla spaljé vid altanen, samtidigt tog vi bort humlen som klättrat på den och lysingen som täckte en stor rabatt framför. Vi satt upp en skärmvägg och placerade krukor med blommor i rabatten. Att göra en ny rabatt samtidigt som man får en liten valp tyckte vi inte skulle vara så bra. Men till våren ska det arbetet påbörjas.

En helt ny perennrabatt det känns som en utmaning. Det ska bli spännande att välja blommor som trivs i ett soligt  läge. Någon större vana att så perenner har jag inte men jag funderar på att börja med det.

Har  upptäckt att jag varit ganska dålig på att fotografera mina perenner. Det ska det bli ändring på. Under avsnittet perenner kommer jag även ta med sådana krukväxter som man kan ha utomhus sommartid.