Mina Fuchsior

Jag har alltid tyckt att Fuchsior är vackra. Men inte satt mig in hur de egentligen vill ha det. Inte heller visste jag hur otroligt många olika Fuchsior det finns. På 90-talet köpte jag i flera år två Fuchsior som jag ställde vid ingången till växthuset. Soligt och varmt och naturligtvis trivdes dom inte alls.

Sommaren 1998 köpte jag en rosa omärkt Fuchsia som skulle bli grunden till min Fuchsia samling. Den var så vacker och jag läste noga på hur den ville ha det.

Fuchsian fick stå vid ytterdörren, svalare o skuggigare och den stortrivdes. Nu var jag fast och bestämde mig för att försöka övervintra den.

Denna första fuchsia kallade jag länge GMT-rosa-98. Året efter köpte jag ännu en omärkt som kallades GMT röd -99. Jag har senare fått hjälp  att namnbestämma dem. Den rosa är Albertine och den röda Beacon..

Så upptäckte jag  Rockdala  och vintern 2000 skickade jag min första beställning dit. Det har jag gjort vart år sedan dess. I början 6 nya vart år men numera 12 stycken. Därtill kommer de som följer med hem från trädgårdsmässan. Jag har även en lika Fuchsiagalen vän som jag byter sticklingar med.

Fuchsiorna är fantastiska, olika färgkombinationer, olika storlekar på blommorna och som jag tycker lättskötta.

Jag har dem ute från maj ungefär och till oktober. Täcker med fiberduk vid frostrisk. Vinterförvaringen görs på två sätt. Av sorter som jag absolut måste ha kvar tar jag i Augusti skott som får stå under växtbelysning hela vintern. Alla andra Fuchsior klipps sedan ner i oktober, bladen tas bort och sen förvaras dom mörkt och svalt. Ca en gång i månaden får dom lite vatten.

På så sätt överlever  de flesta. Utom vintern 2001-2002  då jag inte gav dem något vatten alls. Alla dog!

Hur många sorters Fuchsior jag har haft vet jag inte. Sommaren 2004 hade jag ca 45 sorter. Eftersom jag har dem i krukor och en del finns i flera exemplar är det ett ganska lagom antal. Men det sa jag vid 30 o 35 också.

Alla har fotograferats men jag kommer här bara att ha bilder på  sådana som jag tycker  har bra egenskaper. Det är många nog.

Favoritfuchsia är omöjligt att välja men Heydon som skiftar i färg hela tiden från knopp till fullt utslagen, eller Sonatas stora rosavita blommor. Molesworths rena rödvita dansande blommor. Eller kanske någon i blått, Preston Guild, Deep Purple, nej det går inte att välja en favorit. Säkert är att det finns en favorit åt alla som väljer att odla denna fantastiska blomma.